Není třeba plakat nad rozlitým mlékem, ale co třeba nakrájená cibule? Můžete poděkovat chemické kombinaci enzymů a síry za slzy, které se derou, když vaříte večeři.
Jaký chemický koktejl cibule obsahuje?
Cibule používá síru k výrobě směsi aminokyselin a enzymů během procesu pěstování. Kyseliny a enzymy jsou odděleny a uloženy v různých oblastech buněk cibule, které se nazývají vakuoly. Zatímco cibule zůstává celá, aminokyseliny a enzymy v buňkách cibule zůstávají odděleny. Jakmile nakrájíte na cibuli, vše se však promíchá. Když se tyto dvě látky spojí, vytvoří chemickou látku známou jako syn-propanethial-S-oxid neboli slzný faktor (LF). LF je dráždivá látka, která se snadno odpařuje, když reaguje se vzduchem.
LF není dostatečně silný, aby zasáhl tvrdší části vašeho těla, jako je kůže, ale může dráždit citlivější oblasti. Jak se páry valí k vaší tváři, začnou vás štípat oči. Vaše tělo – cítící dráždivost – vypustí proud slz ve snaze smýt chemikálie z vašich očí. Naštěstí LF nemůže způsobit žádné vážné škody , a to ani ve velkém množství.
Produkce LF je způsob obrany cibule proti všemu, co ji může chtít sníst. Jakmile se zvíře zakousne do kořene, začnou ho pálit oči a je mu připomenuto, aby se držel dál od cibule.
Bohužel pro cibuli jsou lidé vytrvalí.