Věděli jste tato fakta o vodě?

Existuje něco běžnějšího než voda? Každý den ji pijeme a koupeme se v ní a v určitých klimatických podmínkách jím procházíme. Ale důvod, proč je voda všude, je ze stejného důvodu, proč je zajímavá: Je téměř ve všem, včetně nás. Lidé a veškerý ostatní život na Zemi by bez něj doslova nemohl existovat.

Pojďme se tedy na chvíli zastavit a ocenit vodu – vodu v našich tělech, vodu na povrchu Země a dokonce i vodu ve vesmíru. Na jakých nečekaných místech můžeme najít vodu? Jak se chová voda na různých místech? Vezměte si sklenici vody a popíjejte těchto sedm zajímavých faktů o H2O.

Naše těla jsou více než polovina vody

Vodu nepotřebujeme jen k přežití – voda tvoří velkou část našich těl . Děti se rodí asi ze 78 % vody a dospělí mají až 60 % vody, i když dospělé ženy jsou o něco méně vodnaté (55 %) než dospělí muži. Podobně jsou některé části těla vodnatější než jiné. Vaše kosti obsahují asi 31 % vody, ale váš mozek a srdce asi 73 %. Plíce jsou jednou z nejvodnatějších částí těla s 83 %.

Co tedy tato tělesná voda dělá? Pomáhá regulovat teplotu, produkovat hormony a neurotransmitery, trávit jídlo, dodávat kyslík do celého těla, chránit váš mozek a páteř, vyplavovat odpad a další – víte, základní věci pro přežití.

Země obsahuje 332,5 milionů kubických mil vody

Na Zemi je pevné množství vody , takže je dobře, že jí máme hodně. Dohromady voda na Zemi dává dohromady 332,5 milionů kubických mil (nebo 326 milionů bilionů galonů ). Patří sem kapalná voda, led, podzemní voda, voda v atmosféře a voda, která je v našich tělech. Naprostá většina zemské vody – více než 96 % – je v oceánech, s ledovými čepicemi, ledovci a stálým sněhem na velmi vzdálené sekundě (1,74 %) a podzemní vodě na těsné třetině (1,69 %).

Většina světové sladké vody je led

Oceány jsou slané, a protože tvoří tolik světové vody, velmi, velmi málo z našich zásob vody je čerstvé – jen asi 3 % . Z tohoto nepatrného zlomku sladké vody je téměř 70 % zmrzlé. Pouze asi 1 % veškeré vody může uspokojit hydratační, zemědělské a výrobní potřeby lidí. Většina pitné vody pochází z řek, které tvoří pouze 0,006 % světové sladké vody. Slanou vodu můžete přeměnit na sladkou pomocí procesu zvaného odsolování , ale je to drahé a nákladné pro životní prostředí a není to jen sůl, která musí pocházet z mořské vody, aby byla pitná (často obsahuje další kontaminanty ). Přesto existují některá odsolovací zařízení, zejména na Středním východě a v Africe, a technologie se zlepšují.

Voda se nevaří vždy při stejné teplotě

Možná vás učili, že voda se vaří při 212 stupních Fahrenheita nebo při 100 stupních Celsia, ale to není úplně přesné. Tento bod varu platí pro vodu na úrovni moře, ale ne ve vyšších nadmořských výškách .

Voda se vaří, když tlak vodní páry překročí atmosférický tlak kolem ní, a atmosférický tlak klesá ve vyšších nadmořských výškách – takže čím vyšší je výška, tím nižší je bod varu. Ve skutečnosti se voda v Denveru ve srovnání s Death Valley vaří asi o 10 stupňů chladněji. Na vrcholu Mount Everestu trvá vaření vody pouze 162 stupňů Fahrenheita. Nízký atmosférický tlak je důvodem, proč mají některé recepty samostatné pokyny i pro vysoké nadmořské výšky.

Jídlo se počítá do vašeho příjmu vody

„Vypijte osm šálků vody denně “ je běžná rada ohledně hydratace, ale není vhodná pro každého. Někteří lidé potřebují více či méně v závislosti na všech druzích faktorů, jako je jejich věk, úroveň aktivity a velikost. Ale bez ohledu na vaše potřeby hydratace, do příjmu tekutin se nepočítají jen sklenice čisté vody. Přibližně 20 % vody, kterou zkonzumujeme, získáváme z potravin bohatých na vlhkost, jako je mnoho ovoce a zeleniny.

Mezi svačiny, které vám mohou pomoci zůstat hydratované, patří okurky, ledový nebo římský salát, celer, ředkvičky, papriky a rajčata – všechny obsahují více než 90 % vody.

2 miliardy lidí mají omezený přístup k vodě

Většina míst ve Spojených státech má snadný přístup k čisté pitné vodě, s občasnými výjimkami . Celosvětově může být přístup k pitné vodě nebo dokonce k hygieně trochu obtížnější. Pro více než 2 miliardy lidí je čistá voda buď nedostupná, nebo alespoň vzdálená.

Přibližně 1,2 miliardy z této skupiny má čistou vodu během 30 minut zpáteční cesty. Dalších 282 milionů lidí musí za vodou cestovat déle než 30 minut. Přibližně 490 milionům lidí však zůstává nechráněná nebo potenciálně kontaminovaná voda – 368 milionů lidí ji získává z nechráněných studní a pramenů a 122 milionů z neupravené povrchové vody, jako jsou jezera a řeky. Přístup k čisté vodě samozřejmě znamená víc než jen hydrataci. Méně času stráveného nemocí nebo nabíráním vody znamená více příležitostí dělat jiné věci, jako je práce a školní docházka.

Ve vesmíru tvoří voda dokonalou kouli

Možná si nebudete myslet, že je voda lepkavá, alespoň ne tak, že lepidlo nebo žvýkačka jsou lepkavé, ale má jedinečnou schopnost ulpívat na věcech. To souvisí s vodíkovými vazbami v molekulární struktuře vody – H2O znamená, že každá molekula vody má dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku vázané dohromady. Vodíkové vazby se tvoří snadno a jsou k sobě extrémně přitahovány. Tyto snadné vazby způsobují povrchové napětí ve vodě: Molekuly jsou k sobě tak přitahovány, že na hladině, nad kterou by se nemělo nic přichytit, vytvoří silnější vazbu se svými sousedy pod hladinou.

Nejběžnějším způsobem, jak uvidíte lepkavost vody v akci, je, že kapka vody zasáhne větší množství vody, ale je mnohem chladnější a mnohem názornější, abyste viděli, jak voda funguje v nulové gravitaci. Ve vesmíru se voda stahuje do dokonalé koule, protože nemusí pracovat proti gravitaci, aby se sama se sebou spojila.